Technische informatie

Ons drukwerk wordt wekelijks gedrukt met verschillende druktechnieken. Denk dan aan digitaal, vellen offset, coldset- en heatset rotatie druk. Elke techniek heeft zijn specialisme en werkwijzen.

We hebben vaak te maken met bestanden die niet in orde zijn. Als het bestand technisch niet in orde is, kunnen we helaas niet overgaan tot productie en dat kan vertraging oplopen.

De meest voorkomende problemen:
  • Geen snijmarge
  • Bestand bestaat (gedeeltelijk) uit RGB in plaats van CMYK
  • Er zitten PMS kleuren in het drukbestand
  • Lettertypes zijn niet ingesloten

Vellen offset

Onze grootste drukstroom wordt geproduceerd met de techniek vellen offset. Denk dan vooral aan onze staffel producten (Flyer A5, A4 en Folders A3>A4, en A4>A5). Offset drukwerk wordt geproduceerd op grote drukvellen. De bestanden worden zo voordelig mogelijk op het drukvel ingedeeld, zodat er zo min mogelijk papier verlies is. Omdat er meerdere drukopdrachten op het zelfde drukvel staan, worden er op deze manier ook gezamenlijk kosten gedeeld (denk bijvoorbeeld aan de opstartkosten). Zo kunnen wij drukwerk scherp aanbieden.

De gecombineerde drukvellen worden na het drukproces schoon gesneden op onze snijmachines. Om het drukwerk zo goed mogelijk af te werken, wordt er gewerkt met snijmarge en snijtekens. De snijtekens vertellen waar er gesneden moet worden en de snijmarge zorgt dat het beeld mooi aflopend afgewerkt kan worden. Drukbestanden dienen een marge te hebben van minimaal 3mm rondom. Voor het beste resultaat moeten kleurvlakken en/of afbeeldingen 3 mm doorlopen. Dus géén wit kader rondom plaatsen. Belangrijke elementen en informatie adviseren we altijd 5mm van de rand naar binnen te plaatsten, dit noemen we de veilige marge.

Snijmarge

Voorbeeld

Een A4 flyer heeft een netto formaat van 210 x 297 mm.
Het aangeleverde formaat met 3 mm snijmarge aan alle zijdes is in dit geval 216 x 303 mm.

Let op! kleurvlakken en afbeeldingen door laten lopen over deze 3 mm snijmarge. Dus maak het niet wit.

Tekstmarge / veilige zonde
Belangrijke elementen (vormen, iconen of tekst) plaats je binnen de veilige zone, zo zorg je dat deze elementen er altijd goed opstaan.

We adviseren deze marge op minimaal 5 mm te zetten. Zo weet je zeker dat al je informatie op jouw flyer staat.

Lettertype

Er zijn oneindig veel soorten lettertypes (ook wel fonts genoemd). Niet iedereen heeft en gebruikt dezelfde. Daarom is het belangrijk bij het aanleveren van een drukbestand de lettertypes in het PDF in te sluiten.

De meest veilige manier is alle lettertypes omzetten naar contouren.
Zo zet je namelijk bewerkbare teksten om naar illustraties (teksten kunnen dan niet meer bewerkt worden). Op deze manier voorkom je problemen.

Tip: Sla je bestand dubbel op voordat je de teksten omzet naar lettercontouren. Teksten zijn na het omzetten niet meer bewerkbaar. Zo houd je altijd een bewerkbaar bestand achter de hand.

Full-Colour drukwerk (CMYK)

De meest voorkomende producties worden gedraaid in full-colour. Dit is een productie met het kleurenpalet CMYK, het kleurenpalet CMYK bestaat uit 4 drukkleuren. De 4 kleuren zijn: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Met deze kleuren wordt full-colour drukwerk gemaakt. Denk dan aan flyers, folders en brochures.

Wanneer het bestand aangeleverd wordt in RGB-kleuren, zetten wij dit automatisch om naar CMYK (Full-colour). Er kan hierdoor kleurverschil ontstaan. In Jip en Janneke taal zijn RGB kleuren, kleuren die gebruikt worden op beeldschermen. RGB heeft een groter kleurenpalet dan CMYK.

PMS kleuren

Naast CMYK drukwerk, drukken wij ook regelmatig producties met PMS kleuren (Pantone matching system). PMS kleuren zijn unieke kleuren die elk een originele  kleurcode hebben, deze zijn wereldwijd hetzelfde.

PMS kleuren worden meestal gebruikt bij het drukken van briefpapier, enveloppen en visitekaartjes. Kortom huisstijl elementen.

Voorbeeld: KLM hecht veel waarde aan hun huisstijl kleur, door middel van PMS is deze kleur wereldwijd hetzelfde. Daarom is de link naar het bedrijf altijd snel gemaakt als men een vliegtuig ziet met deze kleur.

Resolutie en DPI

Resolutie is een term voor de kwaliteit en scherpte van een beeld en wordt uitgedrukt in DPI (Dots Per Inch). Een hoog DPI betekent veel beeldpunten en daardoor een scherpe afbeelding. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper dus de beeldkwaliteit.

Alle afbeeldingen uitgedrukt in pixels moeten minimaal 300 DPI zijn. Bestanden met een resolutie van minder dan 250 DPI verliezen kwaliteit tijdens de druk. Een afbeelding vergroten verslechtert de kwaliteit, gebruik de afbeelding maximaal op ware grootte.